Concurența Google pune presiune pe Comisia Europeană: care sunt revendicările

de: Andrei Tilimpea
07 10. 2021

Modul în care Google încearcă să obțină un monopol pe piață nu este pe placul competitorilor săi.

DuckDuckGo și alți trei rivali ai motorului de căutare Google au cerut parlamentarilor din UE să ia măsuri împotriva unității Alfabet  prin intermediul noilor reguli tehnologice, spunând că nu au văzut încă rezultate pozitive dintr-o hotărâre antitrust împotriva Google.

În 2018, Comisia Europeană a amendat Google cu o sumă record, de 4,24 miliarde de euro sau 5 miliarde de dolari, pentru utilizarea nedreaptă platformei Android pentru a consolida dominația motorului său de căutare și a cerut companiei să asigure condiții de concurență echitabile pentru rivali.

Google a făcut ulterior modificări și, în urmă cu patru luni, a spus că va permite modificarea browserului Android pentru utilizatorii din Europa.

Legea europeană de care se leagă aceștia

DuckDuckGo din SUA, Ecosia din Germania și colegii francezi de la Qwant și Lilo au declarat că parlamentarii ar trebui să folosească legea elaborată de șeful antitrust al UE, Margrethe Vestager, numită Legea piețelor digitale, sau DMA, pentru a asigura concurența.

„În ciuda schimbărilor recente, nu credem că va muta semnificativ cota de piață din cauza limitărilor sale persistente”, au declarat companiile într-o scrisoare comună adresată parlamentarilor din Parlamentul European.

De asemenea, aceștia au mai adăugat că un meniu de preferințe care le-ar permite utilizatorilor să își aleagă singuri browserul, atunci când configurează un dispozitiv Android, nu este disponibil pe desktopul Chrome sau pe alte sisteme de operare și că este afișat o singură dată utilizatorilor.

„DMA ar trebui să consacreze în lege o cerință pentru un meniu de preferințe pentru motorul de căutare, astfel s-ar interzice în mod eficient companiei Google să obțină un monopol pe acest segment de piață”, au spus aceștia.

DMA ar putea intra în vigoare în 2023 odată ce va primi undă verde de la parlamentarii UE și țările UE.